Obisk Poveljstva za doktrino, razvoj in usposabljanje SV (PDRIU) v Kadetnici v Vojašnici Generala Maistra v Mariboru

V soboto 26.02.2011 smo  v skladu z našim letnim načrtom ter  v sklopu sodelovanja z  ZSČ, katerega smo enakopravni člani, obiskali Kadetnico v Vojašnici Generala Maistra v Mariboru.  Zbrali pred vhodom v Vojašnico , ob 10 uri. Po opravljenih službenih formalnostih smo se odpravili do Kadetnice, kjer nas je pričakal naš gostitelj maj. Renko iz PDRIU-ja.  Po pozdravnem nagovoru je opravičil poveljnika PDRIU brigadirja Pograjca, ki je bil odsoten.  Potem smo se odpravili v avditorij, kjer nam je major predstavil razvojno pot PDRIU-ja, kot tudi sam namen te ustanove in pomembnost za Slovensko vojsko. Predstavil nam je tudi prihodnje cilje, ki jih ta ustanova namerava izpolniti. Po predstavitvi smo se v spremstvu kustosa Vojaškega muzeja odpravili na ogled same Kadetnice, ki je bila skrbno obnovljena, tako da je zadržala vse elemente  zgodovine svojega obstoja.

Ogledali smo si sejno sobo, kjer imajo poveljniki podenot sestanke. V hodnikih smo si ogledali tudi zgodovino obnove Kadetnice, kot tudi panoje, ki so prikazovali dneve osamosvojitve in nastanek izobraževalnih ustanov Slovenske vojske. Ni se moglo mimo predstavitve, ki je prikazovala vlogo Generala Maistra  po I. svetovni  vojni in nastanek prve Slovenske vojske po padcu Avstro-Ogrske monarhije.

 Foto utrinke si lahko ogledate v foto galeriji. Slike so prispevali naši člani: Zlatko Gradišnik, Štefan Galinec, Tomaž Bertoncelj in Klaus Jožef.

Po končanem ogledu smo v avditoriju  pričeli z našo letno skupščino, kar pa je že druga tema, ki jo lahko pogledate pod naslovom Letna skupščina Maribor 26.02.2011, kot tudi foto utrinke z nje.

 Sekretar Društva Podmorničar

Ljuboslav Oman