Prihod diverzantske podmornice P-913 Zeta v Park vojaške zgodovine Pivka

Po večletnih naporih je naša upornost rodila sadove. V nedeljo 17. Aprila je kot darilo Republike Črne Gore prispela diverzantska podmornica P – 913 v Park vojaške zgodovine v Pivko.

Sam transport je potekal iz Pristana , do Tivta po morski poti s trajektom , nadaljevala je po cesti do luke Bar, kjer so jo zopet natovorili na trajekt in po morski poti do Italijanske luke Bari. Nadaljevala je po italijanski strani po cesti do nekdanjega mejnega prehoda Fernetiči, kjer je prispela v soboto pozno popoldan.  Po kratkem predahu pa je nadaljevala do Pivke.

V nedeljo so jo ob prisotnosti visokih gostov  ministrice za obrambo ga. Ljubice Jelušič, župana občine Pivka g. Smrdelj Roberta, vodje Parka vojaške zgodovine g. Boštjančič Janka, dir. Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« iz Pirana ga. Martina Gamboz, predsednika ZSČ dr. Potočnik Bojana, predstavnice kulturnega ministrstva, predstavnikov Vojaškega muzeja, vojaških atašejev Rusije in Črne Gore, predstavnikov Slovenske vojske, članov Društva Podmorničar, ter lastnikov podjetja CEM – TIR ga. Martine Winkler in  g. Silvana Cornialija kot dudi lastniki podjetja DVIG d.o.o. z Vrhnike g. Jeraj Franc s sinovoma , ter ostali obiskovalci, kot tudi velikega števila domačih novinarjev.

Po svečanih nagovorih pivškega župana g. Smrdelja, ministrice za obrambo ga Jelušičeve in vodje parka vojaške zgodovine g. Boštjančiča je sledil svečano premeščanje podmornice z vlačilca na slovenska tla. Premeščanje je bilo pospremljeno z velikim navdušenjem vseh prisotnih.

Po postavitvi je sledil še podelitev priložnostnih zahval vsem udeležencem od strani občine Pivka in ministrstva za obrambo in na koncu slovesnosti so še sledili kratki intervjuji  z vsemi akterji, brez katerih se  ta naloga nebi mogla izvesti.

Društvo Podmorničar se zahvaljuje vsem akterjem, ki so sodelovali v tem podvigu in to:

-          članu Marjanu Pogačniku,

-          članu Gorup Vojku,

-          nekdanjem podmorničarju Soldat Momirju

-          nekdanjem podmorničarju Mlačnik Rudolfu in njegovemu sinu

-          mornarici R. Črne Gore

-          posadki luškega dvigala LDI - 18

-          posadki trajekta "Grbalj", ter

-          vsem ostalim ki so pripomogli pri izvedbi tega projekta.

Še posebej se zahvaljujemo donatorjem podjetjem CEM – TIR iz Vrtojbe, ki je doniralo prevoz in krilo vse stroške okoli prevoza, DVIG d.o.o. z Vrhnike za dvigovanje podmornice in postavitev, ACRONI Jesenice za donirane železne plošče za podstavek podmornice, Gorski reševalni službi iz Kranjske gore za prevoz plošč iz Jesenic do Vrtojbe.

 

Tekst: Oman Ljuboslav; foto: Oman Ljuboslav, Jesenik Ivan, Bertoncelj Tomaž, Majda Rasinger