PROMOCIJA MONOGRAFIJE »PODMORNIČARSTVO JUGOSLAVIJE«, Tivat, 14.07.2012

V soboto 14.07.2012 je na platoju muzeja »Zbirke Pomorske dediščine«  v Porto Montegro, bivšem Arsenalu pred podmornico 821 »Heroj« v Tivtu bila predstavitev monografije »Podmorničarstvo Jugoslavije«. Organizatorji predstavitve so bili Center za kulturo Tivat, Udruženje podmorničara »Beograd, Društvo »Podmorničar« Ljubljana, Udruga »Podmorničara« Pula.  

Številne prisotne je pozdravil predsednik Udruženja podmorničara »Beograd«, Dragan Kosanović. V svojem nagovoru je poudaril da je monografija katero so napisali eminentna imena podmorničarjev plod triletnega dela vseh treh društev. Knjiga katera je napisana ni samo spomin na preteklost ali spomenik podmorničarstvu, temveč je posvečena vsem tistim ki so s svojim delom v teku 77 let podmorničarstva pripomogli da podmornice varno plovejo po morskih globinah Jadranskega morja.

Predstavnik Udruge podmorničara »Pule« Rade Vadjunec je spomnil da je prav v Puli 1901 leta položena prva kobilica za izgradnjo podmornice na vzhodni strani Jadrana. Na koncu pa je še povedal da je Udruga podmorničara iz Hrvatske začela z incijativo, kako bi 2016 leta organizirali Svetovni kongres podmorničarjev.

S strani slovenskega Društva Podmorničar je navzoče pozdravil Vojko Gorup in se ob tej priliki zahvalil vsem podmorničarjem in drugim akterjem ki so sodelovali na pripravi za transport in transport podmornice 913, katera je sedaj kot eksponat postavljena v Parku vojaške zgodovine v Pivki, ter je možen ogled.

V nadaljevanju so monografijo predstavili viceadmiral v pokoju Fridrih Moreti, recenzent vojno politični komentator Miroslav Lazanski in glavni in odgovorni urednik Milan Komar.

V Tivtu je tudi stekel postopek formiranja Društva Podmorničarjev »Tivat«. Predvidena ustanovitev društva je v mesecu septembru.

Med številnimi podmorničarji in delavci Arsenala so predstavitvi prisostvovali tudi nekdanji admiral JNA Branko Mamula in komandant Mornarice Vojske Črne Gore kapitan bojne ladje Rajko Bulatović.

Na koncu pa še to. Predstavitev je potekala v mestu Tivat, kjer se je pred 77 leti začela pisati zgodovina Jugoslovanskega podmorničarstva in po uspešnih in plodnih letih delovanja tudi končala.

Tekst:  Oman Ljuboslav

Foto: Riva