Proslava posvečena 85. obletnici prihoda prvih podmornic

na vzhodno obalo Jadrana, Tivat 5. do 7. april 2013

 

 Podmornic na vzhodni obali Jadrana ni več, še vedno pa so aktivni podmorničarji, ki delujejo  v štirih društvih, v Sloveniji, Srbiji, na Hrvaškem in v Črni Gori. Prav slednje je gostilo dogodke, povezane z obeležitvijo 85. obletnice prihoda prvih podmornic na vzhodno obalo Jadrana. Vplutje prvih dveh podmornic v Boko Kotorski zaliv se je zgodilo davnega  8. aprila 1928.

 Nekdanji podmorničarji smo se zbrali v Tivtu, kjer je pred kratkim ustanovljeno društvo iz Črne Gore pripravilo niz aktivnosti, ki so bile posvečene obeležitvi tega pomembnega jubileja.

 Med tridnevnim druženjem so se zvrstili različni dogodki, vsi vsebinsko povezani s podmorničarstvom in podmorničarji. Osrednji dogodek prvega večera je bilo skupno srečanje podmorničarjev ter predstavitev knjige Zlomljeni periskop, življenska izpoved bivšega pripadnika podmorniške enote, kapitana fregate Tomislava Draškovića.

Drugi dan so delegacije društev na čelu s predsedniki položile venec pri spomeniku narodnima herojema Sergeju Mašeri in Milanu Spasiću.  Temu je sledil ogled podmornic P-821 in P-912. Obe podmornici sta v fazi obnove, otvoritev obeh, preurejenih v muzejska eksponata pa je predvidena še letos. Sledilo je skupno kosilo ter sproščeno druženje namenjeno obujanju spominov na leta, ki smo jih preživeli skupaj.

 Večer je bil namenjen otvoritvi razstave »Pogled skozi periskop«. V bogati zbirki tekstov, fotografij, načrtov, maket in drugih vrednih ekponatov je orisana pot od prihoda prvih podmornic na vzhodno obalo Jadrana pa vse do razformiranja enote v začetku 21. stoletja.

 Zadnji dan smo se polni vtisov in lepih spominov poslovili od gostiteljev, podmorničarjev društva iz Črne Gore, katerim gre velika zahvala za odlično organizacijo in izvedbo celotnega dogodka. Delegacijo našega društva smo sestavljali predsednik društva Boris Geršak, sekretar Ljuboslav Oman ter Vojko Gorup, ki vsem članom društva prenašamo pozdrave vseh, s katerimi smo se srečali in družili. Utrinke z druženja si lahko ogledate v priloženi galeriji slik.

 

Tekst: Oman Ljuboslav in Boris Geršak

Slike: Oman Ljuboslav in ostali podmorničarji iz ostalih društev