50. Kongres Asocijacije podmorniških veteranov, Catania 2013

 V Cataniji je bil med 24 in 26 majem održan jubilejni kongres podmorniških veteranov sveta. Udeležili so se je predstavniki 22 držav sveta med njimi so bili tudi predstavniki Slovenskega Društva Podmorničar Mirko Rebselj, predstavnik Srbskega Društva Podmorničar Milan Komar in delegacija Hrvaškega Društva podmorničar, katero je predvodil Andrej Korbar. Manjkali so samo podmorničarji iz Črne Gore, ki pa so poleg pretekle organizacije proslave ob 85. Letnici prihoda prvih jugoslovanskih podmornic v Boko Kotorsko imeli veliko dela na obnovi in pripravi podmornic P-821 in P- 912 za muzejske eksponate. Predstavniki vseh treh društev so izrazili upanje, da bodo na 51. kongresu bili prisotni  predstavniki vseh štirih društev z vzhodne obale Jadrana.

Naš predstavnik je skupaj s srbskim kolegom veliko pripomogel pri lobiranju za Hrvaške kolege, kateri so nominirali za organizacijo 53. Kongresa podmorniških veteranov leta 2016 na Brijonih.

 Manifestacija se je dogajala pred Mornariškim spomenikom na obali v Cataniji ob prisotnosti prefekta Sicilije in župana Catanije, številnih civilnih gostov in skupime aktivnih admirala italijanske vojne mornarice. Ob vsakem vodji delegacije je bil pridružen tudi aktivni častnik ki je nosil zastavo dotične države, pa sta oba po vabilu z tribine po abecednem redu sprehodila skozi svečani špalir do tribine, kjer je bila intonirana himna te države, potem pa se je vodja delegacije obrnil prisotnim in jim namenil nekoliko prigodnih besed, ter se zahvalil domačinom na gostoljublju in zaželel dobrega zdravlja še živečim podmorničarjem in izrazil globoko spoštovanje in spomin vsem umrlim in nastradalim kolegom.

Tako da je na tem kongresu zvenela tudi Slovenska Zdravljica in plapolala slovenska zastava.

 Za vse nas veterane in nekdanje pripadnike 88. Diviziona podmornic je bila najbolj pomembna vesta s kongresa v Cataniji da je Hrvaška uradno dobila priliko, da organizira 53. kongres Asocijacije podmorniških veteranov sveta, ki  bo leta 2016 v Pulju.

 

Tekst: Oman Ljuboslav

Slike: Rebselj Mirko