UDELEŽBA NA 51. MEDNARODNEGM KONGRESU PODMORNIČARJEV - VETERANOV 28. 05. - 2014/01/06. Atene, Grčija

V nadaljevanju vam predstavljamo vtise našega člana Rebselj Mirka, ki se je udeležil 51. Mednarodnega kongresa podmorničarjev – veteranov v Atenah.

Na 51. mednarodnem kongresu podmorničarjev – veteranov je bilo 260 udeležencev iz 21 držav, in sicer iz Argentine, Avstralije, Belorusije, Hrvaške, Francije, Nemčije, Grčije, Indije, Italije, Izraela, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije (68 udeležencev), Slovenije, Srbije, Švedske, Turčije, Ukrajine, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Program Kongresa:

-          Obisk Pomorskega muzeja v Pireju

-          Obisk vojaškega muzeja v Ateni

-          Obisk Pozejdonovega hrama

-          Sodelovanje na Spominski slovesnosti poveljstva mornarice

-          Obisk vojaškega pomorskega muzeja

-          Sestanek vodij delegacij

-          Obisk Akropole

-          Gala večerja in predaja prehodne ensigne (plakete) organizatorju 52. kongresa podmorničarjev, podmorničarjem Združenega kraljestva Velike Britanije

Med kongresom sem vzpostavil veliko pristnih stikov, od katerih so po mojem mnenju, najbolj pomembni stiki z ruskim admiralom Alexandrom Berzinom (Heroj Ruske Federacije)  in Alexandrom Kupchenkom, nekdanjim poveljnikom divizije strateških jedrskih podmornic, sedaj profesorjem na vojaški mornariški akademiji v Sankt Peterburgu. Prav tako bi rad izpostavil srečanje z vodji delegacij Izraela, Nizozemske, Norveške in Argentine.

Kot vodja Slovenske delegacije sem predstavil delo Društva podmorničar Slovenije ter naše glavne dejavnosti, vojaški muzej v Pivki, ter prispevek Slovenije pri razvoju tehnologij za gradnjo podmornic na območju nekdanje Jugoslavije. Poudaril sem, da so slovenski podmorničarji bili najštevilčnejši v nekdanji skupni državi in da ima podmorničar iz Slovenije naziv poveljnika z najglobljim potopom v Jadranskem morju, ki je bil opravljen med testno vožnjo podmornice  P- 832 Drava. Prav tako sem ves čas zagovarjal in predstavljal dejstvo, da aktivnih podmornic iz nekdanje Jugoslavije ni več in da smo vsi jugoslovanski podmorničarji, s skupnimi izkušnjami in spomini, kot tudi, in to se je tudi opazilo ob stalnem druženju med Hrvaškimi, Srbskimi in Slovenskimi podmorničarji. Med sklepanjem poznanstev in razgovorih sem uporabil svoje znanje ruskega in angleškega jezika, kot tudi moje izkušnje iz diplomacije, kar je prispevalo k uspešni predstavitvi Slovenije v vseh segmentih.

Na sestanku vodij delegacij smo se dogovorili naslednje:

-          Naslednji, 52. mednarodni kongres podmorničarjev veteranov bo organiziran v Portsmouthu, Velika Britanija, ki bo potekala od 18. 05. do 21. 05. 2015.

-          Podali smo pobudo organizatorjem prihodnjih kongresov naj poskrbijo za zmanjšanje stroškov kotizacij in drugih stroškov, zlasti pri izbiri hotela. Velika večina meni, da je zaradi teh stroškov, ki jih udeleženci financirajo sami, tudi glavni razlog za odsotnost velikega števila podmorničarjev na konferencah.

Zaključek:

Z obžalovanjem ugotavljam, da je Slovenija edina evropska država s samo enim predstavnikom in Zveza slovenskih podmorničarjev edina, ki ni poskrbela za priložnostna promocijska darila vodjem delegacij (značke, plakete, promocijsko gradivo, državni simboli, ....).

Navkljub tem dejstvom so imeli vsi delegati pozitivne vtise o Društvu podmorničar Slovenije in tudi Republike Slovenije kot države.

Tekst: Rebselj Mirko