Portsmouth ISA 2015

Koncem maja je bil održan svetovni kongres podmorniških veteranov ISA v Angleškem Portsmouthu. Kongresa se je udeležil tudi naš član Rebselj Mirko. Slike s kongresa si lahko ogledate v galeriji. Ob tej priliki je vročil tudi darilo gostitelju. V nadaljevanju pa prenašam tudi pozdravni nagovor, ki ga je imel na tem kongresu:

"Dragi podmorničarji, kolegi in prijatelji, dragi gostitelji,

Velika mi je čast in zadovoljstvo, da v imenu Republike Slovenije, v imenu združenja podmorničarjev Slovenije, kot v svojem osebnem imenu pozdravim vse sodelujoče 52. mednarodnega Kongresa podmorničarjev. Republika Slovenija, dežela na jugu srednje Evrope, ima bogato pomorsko zgodovino in tradicijo. V svoji zgodovini, smo Slovenci podmorničarji živeli, delali in pluli pod različnimi zastavama in sodelovali v razvoju podmorničarstvo na Jadranu, kot člani posadk, poveljniki, upravitelji strojev.

Ob tej priložnosti želim, da se vsi prisotni, podmorničarji iz vsega sveta, spomnimo vseh naših dragih, ki niso več med nami, a so s svojim delom, hrabrostjo in znanjem osvajali morske globine in s tem odpirali nam in bodočim rodovom vrata sveta, ki je poleg velikih dosežkov, še vedno velika tajna za človeštvo.

Zelo sem ponosen ker sem podmorničar in ker sem tudi sam prispeval k širitvi svobodnega duha in ponosa, ki krasi vse podmorničarje, ne glede kateremu narodu in pod katero zastavo plujejo.

Hrabrost, odločnost in pripravljenost sprejeti nevarnosti so lastnosti, ki jih mora imeti vsakdo, ki se odloči za osvajanje tega čudovitega neznanega sveta.

V imenu vseh nas, slava vsem padlim podmorničarjem!"

 

Tekst: Oman Ljuboslav

Foto: Mirko Rebselj

 

 

Priprava in premik male podmornice P - 913

V drugi polovici julija smo sodelovali v pripravi za premik muzejskega eksponata diverzantske podmornice P-913 s platoja v novo izgrajeni paviljon. Člani društva v sestavi Jakše Stanislav Kocijančič Rudolf, Oman Ljuboslav Bertoncelj Tomaž in Kozmelj Aleš smo spustili periskop in antenski stolp, ter kasneje odklopili električno napajanje. Pri samem premiku smo bili samo opazovalci. premik je izvedel CEM-TIR s pomočjo podjetja DVIG. Slike priprave in sam premik si lahko ogledate v galeriji.

 

 

Tekst: Oman Ljuboslav

Foto: Oman Ljuboslav ; facebook Park vojaške zgodovine Pivka:

 

 

 

 

Otvoritev novega paviljona v PVZ Pivka

V septembru smo se udeležili otvoritve novega paviljona v Parku Vojaške Zgodovine v Pivki. Svečana otvoritev je potekala v sklopu Festivala vojaške zgodovine, ki ga že tradicionalno organizira Park vojaške zgodovine v Pivki. Svečanosti se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je bil tudi slavnostni govornik. Poleg njega so se otvoritve udeležili tudi župan občine Pivka, visoki predstavniki SV, ministrstva za kulturo, predstavniki Pomorskega muzeja Sergej Mašera iz Pirana.

V paviljonu ob podmornici je postavljena tudi nova izložba iz življenja podmorničarjev, ki jo je postavil Pomorski muzej Sergej Mašera ob pomoči članov Društva.

Slike s otvoritve paviljona si lahko ogledate v Galeriji slik.

 

Tekst: Oman Ljuboslav

Foto: Oman Ljuboslav ; facebook Park vojaške zgodovine Pivka in Pomorski muzej Sergej Mašera