53. MEDNARODNI KONGRES PODMORNIŠKIH VETERANOV - PULJ 2016

Od 24. maja pa do 28 maja je v Pulju potekal 53. Mednarodni kongres podmorniški veteranov. Udeležili so se ga predstavniki 26 držav s celega sveta . Kongresa so se udeležili tudi predstavniki podmorničarjev nekdanje skupne države , Srbija , Črna Gora, Slovenija in Hrvaška kot gostiteljica.

Našo državo so zastopali Rebselj Mirko kot vodja delegacije, Bertoncelj Tomaž in Jerman Matjaž ki je bil istočasno tudi v vlogi gostitelja. V teku kongresa so se udeleženci ogledali zgodovinske znamenitosti mesta Pulja, obiskali Brione in vožnja z ladjo Hrvaške vojne mornarice. Položili so tudi venec na Mornariškem pokopališču vsem mornarjem, ki so tu pokopani za časa Austroogrske monarhije.

Spodaj prenašam govor našega predstavnika Rebselj Mirka, ki ga je imel ob tej priliki:

Dragi podmorničarji, kolegi in prijatelji, dragi gostitelji,

 

Velika mi je čast in zadovoljstvo, da v imenu Republike Slovenije, v imenu združenja podmorničarjev Slovenije, kot v svojem osebnem imenu pozdravim vse sodelujoče 53.mednarodnega Kongresa podmorničarjev.

RepublikaSlovenija, dežela na jugu srednje Evrope, ima bogato pomorsko zgodovino in tradicijo. V svoji zgodovini, smo Slovenski podmorničarji živeli, delali in pluli pod različnimi zastavami in sodelovali v razvoju podmorničarstvo na Jadranu, kot člani posadk, poveljniki, upravitelji strojev.

Ob tej priložnosti in na tem simbolnem mestu kjer se je avstroogrska bojna ladja Viribus Unitis (Junitis), francoska podmornica Kjuiri(Cuirie), italijanska podmornica F14 in potniška ladja Baron Gauc (Gauch) potopila, želim, da se vsi prisotni, podmorničarji iz vsega sveta, spomnimo vseh naših dragih, ki niso več med nami, a so s svojim delom, hrabrostjo in znanjem osvajali morske globine in s tem odpirali nam in bodočim rodovom vrata sveta, ki je poleg velikih dosežkov, še vedno velika tajna za človeštvo.

Zelo sem ponosen ker sem podmorničar in ker sem tudi sam prispeval k širitvi svobodnega duha in ponosa, ki krasi vse podmorničarje, ne glede kateremu narodu in pod katero zastavo plujejo.

Hrabrost, odločnost in pripravljenost sprejeti nevanosti so lastnosti, ki jih mora imeti vsakdo, ki se odloči za osvajanje tega čudovitega neznanega sveta.

 

V imenu vseh nas, slava vsem padlim podmorničarjem!

 

Slike s kongresa, pa si lahko ogledate v galeriji slik. V nadaljevanju pa še galerija slik druženja podmorničarjev vseh štiri društev po kongresu in potepanje našega člana po Mornariškem pokopališču in Katarini nekdanji bazi podmornic.

 

 

Tekst: Oman Ljuboslav

Foto: Tomaž Bertoncelj, Jerman Matjaž, Rudi kocjančič