90. let Podmornicarstva - Tivat 03. - 05. 04. 2018

V Tivtu je od 3. aprila do 5. aprila potekala svečana slovesnost ob obeležitvi "90 let Podmorničarstva na vzhodni strani Jadrana", ki jo je organiziralo Društvo " Podmorničar" Tivat Črna Gora. Iz našega društva se je slovesnosti udeležilo 18 članov in družinskih članov. V galerijah so prikazani dogodki ujeti v objektiv naših članov, kot tudi ostalih prijateljev podmorničarjev iz Srbije in Črne gore. Svoja opažanja in vtise pa je strnil predsednik našega društva Janez Baš in njegov zapis sledi v nadaljevanju:

 

Ob prihodu v Tivat smo se na hitro razpakirali in udeležili odpiranja zgodovinske-dokumentarne izložbe »Hrabri se ne boje« posvečene prvim podmornicam Hrabri in Nebojša, ki so 8.4.1928 vpluli v Tivatski zaliv. Izložbo je pripravil kustos Dražen Jovanović iz Muzeja "Zbirke pomorskog nasljeđa". Dvodnevno srečanje podmorničarjev je svečano odprl minister za obrambo Črne Gore, Predrag Boškovič. Prisotna sta bila tudi podmorniška veterana iz Rusije ( Igor Kurdin) in iz Velike Britanije. Ogledali smo si izložbo slik, fotografij in dokumentov, ki so kreirale zgodbo o podmorničarstvu na Jadranu. Pred skupno večerjo je sledila tudi izmenjava priložnostnih daril med društvi. Ob tej priliki so bila vročena tudi priložnostna darila slovenskega Društva "Podmorničar" obema tujima gostoma iz Rusije in Velike Britanije, nato je bila skupna večerja po kateri je sledilo druženje pozno v noč.

Naslednji dan smo se zbrali pred podmornico Heroj, naredili skupinsko sliko, ter se odpravili k spomeniku mornariškim častnikom Milanu Spasiću in Sergeju Mašeri ter položili venec v njihovo čast.

Sledilo je druženje na šolski ladji Jadran ter plovba po Boko Kotorskem zalivu. V zalivu smo položili venec v morje vsem umrlim podmorničarjem, ter preminulim argentinskim podmorničarjem ki so svoja življenja izgubili v zadnji nesreči. Ob vrnitvi s plovbe smo se odpravili v muzej kjer smo na okrogli mizi obdelali teme, ki jih je pripravilo črnogorsko društvo. Aktivno smo sodelovali v eni izmed njih kjer so Vojko Gorup in Milovan Lutman izpostavila življenje na naših in slednji na italijanskih podmornicah.

Sledila je večerja in druženje.

Padel je tudi dogovor, da se zaradi stroškov od naslednjega leta naprej organizira eno centralno srečanje. Prvo bo v Sloveniji. Datum in potek dogodka je v izdelavi ter boste člani o vsem pravočasno obveščeni, ker računam tudi na vašo pomoč in podporo. v povratku pa smo si še ogledali Muzej "Torpedo" v Reki.

 

Pot je potekala brez problemov. Moje osebno mnenje je, da si organizator zasluži čestitke za organizacijo Vam članom pa želim, da se v podobnem številu odpravimo tudi v Beograd, ki bo predvidoma v tretjem vikendu novembra. Vabilo še dobimo.

 

Tekst: Oman Ljuboslav, Janez Baš

Foto: Janez Baš, Tomaž Bertoncelj, Klaus Jožef, "Facebook": Savo Nikolić, Darko Kolar, Albino Varin, Janez Baš,

Miha Hančič