POČASTITEV 94.LET PODMORNIČARSTVA IN 11. LET PRIHODA P-913 V PIVKO, ZREČE - 24.04.2022

V soboto 24.04.2022 je Društvo Podmorničar organiziralo srečanje članov Društva in njihovih družinskih članov. Razlog je bil, obeležitev 94. let Podmorničarstva na vzhodni obali Jadrana, kot tudi 11. let prihoda podmornice P-913 v Pivko.

Za organizacijo srečanja je bil zadolžen član Društva Galun Anton. Srečanje je potekalo v Zrečah. Udeleženci srečanja smo se zbrali v prostorih PGD Zreče kjer smo pred pričetkom samega druženja opravili tudi kratek sestanek članov z gostitelji srečanja, ki ga je vodil predsednik Društva Baš Janez. V uvodu je pozdravil vse prisotne , kot tudi goste župana Občine Zreče g. Podvršnik Borisa, predsednika PGD Zreče g. Posilovič Štefana in predstavnika ZSČ g. major Šopar Bojana. V nadaljevanju je predal besedo gostom. Župan Zreč je v svojem nagovoru na kratko opisal dogajanja v občini, kot tudi njihove napore pri ohranjanju zgodovinsko- kulturne dediščine. Na koncu pa zaželel prijetno bivanje udeležencem srečanja v njihovem okolju. Predsednik PGD Zreče g. Posilovič je pozdravil prisotne v imenu PGD Zreče in se zahvalil na izkazanem zaupanju pri organizaciji srečanja. V nadaljevanju pa je bila dana beseda tudi predstavniku ZSČ podpredsedniku g. majorju Šopar Bojanu. G. major Šopar se je v imenu ZSČ zahvalil za vabilo na srečanje. V nadaljevanju pa je predstavil naloge , ki čakajo ZSČ v naslednjem mandatu s poudarkom na krepitvi sodelovanja med SV in ZSČ.

Sledila je malica – ribji paprikaš, ki so jo pripravili člani PGD Zreče. Po malici pa smo se odpravili na sprehod pod krošnjami na Roglo. Na žalost vreme ni bilo na naši strani, tako da nismo mogli uživati v razgledu z vrha stolpa. Po sprehodu pod krošnjami smo se vrnili v Zreče, kjer smo si ogledali še Muzej ozkotirne železniške proge Poljčane-Sl. Konjice – Zreče.. Ogled je vodil naš član Galun Anton. V zelo zanimljivi predstavitvi smo se seznanili z zgodovino železničarstva na tem območju. Na koncu pa smo imeli možnost zapeljati z muzejsko lokomotivo 71-012, res da proga ni bila dolga ampak občutek je bil zelo dober.

Po končanem ogledu smo se vrnili v prostore PGD Zreče na kosilo, ki so ga pripravili pripadniki PGD Zreče. Kosilo je imelo priokus morja. Po kosilu je sledilo še druženje ob obujanju spominov.

Na koncu srečanja pa je predsednik Društva Baš Janez v imenu Društva predal maketo P-913 županu občine Zreče g. Podvršniku kot zahvalo za izkazano gostoljubje.

Na srečanju je bilo tudi dogovorjeno, da bo naslednje srečanje 27.08.2022 na lokaciji Primorska ali Obala. Novoletno srečanje pa 17.12.2022 v Pivki. Upravni odbor je dobil nalogo, da do novoletnega srečanja pripravi predlog obiska Labojeja Nemčija. Predlog mora vsebovati finančno podlago (stroški), kot tudi vrsta prevoza do mesta in nazaj. Sama izvedba izleta bo predstavljena na novoletnem srečanju. Udeležba na izletu pa bo prepuščena samim članom.

Na koncu pa si v priloženi galeriji lahko ogledate utrinke s samega srečanja v Zrečah.

Tekst: Oman Ljuboslav

Foto: Oman Ljuboslav, Baš Janez, Pisanec Branko, Marok Marko, Šopar Bojan