PODMORNIŠKI VIKEND OD 15.04. DO 16.04.2023

Po dolgem času so Podmorničarji spet »izpluli«  na površino in skupaj z Parkom vojaške zgodovine organizirali Podmorniški vikend.  Organizirali smo vodeni ogled notranjosti podmornice, kot tudi predstavitev zgodovine podmorničarstva na vzhodni obali Jadrana, s posebnim poudarkom na zgodovini enote takratne JRM. Enote, ki je bila v vrhu tako usposobljenosti, kot tudi v sestavi posadk, kjer smo Slovenci prispevali levji delež.  Pripadniki enote smo bili in smo še vedno ponosni tako na službo (častniki in podčastniki), kot tudi na služenje (mornarji) v tej enoti.  Svoje iskušnje, kot tudi anegdote iz tega časa smo predstavili obiskovalcem. Poleg same predstavitve podmornice je preko animatorjev potekal tudi otroški kotiček, kjer so otroci izdelovali periskope, ali pa barvali  v naprej pripravljenje slike tankov, podmornice. Njihove izdelke pa smo razstavili (prilepili) na trupu podmornice. Ponosni smo, da je Država pridobila  preko donacije s strani republike Črne Gore še en vreden eksponat in to Ronilico R-2 . Eksponat, ki bo dopolnil zgodbo o Pomorskih diverzantih in upamo, da bo ta eksponat dobil mesto v Parku vojaške zgodovine in se priključil že prej pridobljeni ronilici R-1.  Seveda R-2 mora biti deležen obnove – restavracije, preden bo postavljen na ogled obiskovalcem. V sklopu Podmorniškega  vikenda, se je predstavila tudi mornariška enota SV (430.MOD) s svojo potapljaško opremo.

Moramo se zahvaliti vsem , ki so svojim delom prispevali pri uspešni izvedbi Podmorniškega vikenda,  zaposlenim v Parku vojaške zgodovine, svojim članom, ki so se prostovoljno odrekli prostemu času in slednjega namenili  širenju zgodovine podmorničartva . Zahvala gre tudi gostincu AVIA PUB d.o.o.- KANTINA (donator), ki je poskrbel, da nismo bili lačni v teku izvedbe Podmorničarskega vikenda.  

Na koncu pa še zahvala vsem obiskovalcem na obisku in upamo, da ste bili zadovoljni s predstavitvijo tako podmornice, kot tudi ostale vsebine  vezane na podmorničarstvo.

Naslednje leto, pa se ponovno vidimo in srečamo.

Tekst: Oman Ljuboslav

Foto : Arhiv PVZ Pivka, Pisanec Branko