Obisk Muzeja vojaške zgodovine v Pivki

Po končanem letnem zboru smo se napotili v Muzej vojaške zgodovine. Ogled je vodil kustos  muzeja mag. Martin Premk. Predstavil nam je gostujočo rastavo Živali  na bojiščii I. svetovne vojne. Pritegnila pa nas je tudi bogata zbirka Oklepnikov ki so bili prisotni na tleh Slovenije od II. svetovne vojne do danes, rasporejeni po starosti od  ameriških Shermana, Pattona, ruskega legendarnega T-34, in T-55 pa do unikatnega T-72, ter na konci jugoslovanskega M-84. Predstavljena pa so tudi ostala transportna oklepna vozila. Pravtako smo si ogledali tudi zbirko topov in minometov ter ostale opreme, ki je bila v uporabi nekdanje Jugoslovanske vojske, slovenske TO in sedanje Slovenske vojske. Na koncu pa smo si še ogledali lokacijo kjer naj bi bila postavljena mala podmornica tipa Una, ki naj bi bila pripeljana nekje koncem aprila kot dar Črne gore republiki Sloveniji.

Po končanem ogledu muzeja smo se zahvalili kustosu za izredno kvalitetno predstavitev muzejskih eksponatov. On pa je poudaril da se bo naše sodelovanje še poglobilo sploh pa pri postavitvi eksponatov, ki orisujejo delo in življenje podmorničarjev. Sledila je še skupinska slika in odhod domov.

Ogled Muzeja vojaške zgodovine smo načrtovali v letnem načrtu sodelovanja ZSČ katerega smo enakopravni člani in SV, tako da smo svoj plan izpolnili, pa tudi uresničili željo nekaterim članom da so si lahko ogledali res izjemne eksponate.Na koncu bi se še zahvalil ZSČ, PSSV inPDRIU Vojaškem muzeju, da so nam omogočili izvedbo letnega zbora Društva Podmorničar v prostorih Muzeja vojaške zgodovine, kot tudi ogled istega.

Sekretar Društva podmorničar

Oman Ljuboslav